Käytäntö

Tältä sivulta löydät tietoa peliin liittyvistä käytännön asioista

 • Aikataulu
 • Pelipaikka ja saapuminen
 • Majoittuminen
 • Ruoka
 • Osallistumismaksu
 • Turvallisuus

Aikataulu

Pelin varsinainen ilmoittautumisaika oli 3.-23.4. Varapelaajaksi voi edelleen ilmoittautua.

Lauantaina 3.6. ja sunnuntaina 4.6. järjestettiin pääkaupunkiseudulla esipeli- ja työpajaviikonloppu, johon sisältyi lauantaina viisi esipeliä ja sunnuntaina kuuden tunnin työpaja. Esipeleistä ja hahmonluonnista kerrotaan lisää erillisessä dokumentissa.

Kesän aikana järjestämme mahdollisuuksien mukaan vapaamuotoisempia pelaajatapaamisia eri tapahtumien yhteydessä. Tiedotamme näistä erikseen sähköpostitse ja pelin FB-ryhmässä.

Varsinaisen pelin päivämäärät ovat 8.-10. syyskuuta. Pelipaikalle saa saapua perjantaina 8.9. klo 17.00 alkaen ja paikalla tulee olla viimeistään klo 19.00. Peli päättyy sunnuntaina 10.9. iltapäivällä purkutilaisuuteen, joka on ohi viimeistään klo 16.

 

Pelipaikka

Pelipaikkana on Eurassa sijaitseva Härkänummen rautakautinen kylä sekä sen ympäristö. Härkänummen vieressä sijaitseva Euran kunnan omistama Mansikin leirikeskus on myös tapahtuman käytössä, ja sen rakennuksia tullaan pelissä käyttämään mm. metahuoneena (Black Box) ja offgame-majoitustiloina. Matkaa leirikeskuksen ja kylän välillä on noin 200 metriä helppokulkuista metsäpolkua pitkin. Pelialue on muutenkin pääosin helppokulkuista maastoa ja välimatkat ovat lyhyitä. Sekä Härkänummen että Mansikin leirikeskuksen rakennuksissa on kuitenkin korkeita kynnyksiä ja ahtaita paikkoja, joiden takia pelialue ei ole esteetön. Pelipaikalla tulee todennäköisesti olemaan pelinjohdon koiria, joten muiden eläinten tuominen peliin ei ole mahdollista.

Mansikin leirikeskuksesta löytyy sähköt, juokseva vesi ja vesivessat, Härkänummen puolelta vain ulkohuussi. Peseytyä voi saunassa, johon järjestämme vuorot sekä lauantain tauolla että sunnuntaina purkutilaisuuden jälkeen.

Pelipaikalle ajaa Helsingistä autolla noin 2h 30 min, Turusta 1h 10 min ja Tampereelta 1h 40 min. Suosittelemme saapumista yhteiskyydeillä. Luomme niiden sumplimista varten dokumentin, jonka jaamme osallistujille hyvissä ajoin ennen peliä. Pelipaikalle saavutaan ajamalla Mansikin leirikeskuksen pihaan, jossa pelinjohto antaa tarkemmat ohjeet auton parkkeerauksesta ja tavaroiden purkamisesta. Härkänummen puoli jätetään kokonaan vapaaksi autoliikenteeltä.

Pelipaikan osoite on Mansikintie 91, 27670 Mannila (Eura)

Karttalinkki

 

Majoittuminen

Tavoittelemme pelissä mahdollisimman kokonaisvaltaista kokemusta ja sen vuoksi pelissä majoitutaan ensisijaisesti aikakautisissa lämmittämättömissä teltoissa, kukin ryhmä omassa leirissään. Osalle pelaajista järjestetään heidän toiveidensa mukaan sisämajoitus offgametiloissa Mansikin leirikeskuksen puolella. Härkänummen kylän rakennuksissa ei saa paloturvallisuussyistä yöpyä.

Telttamajoitus (ingame)

Pyrimme majoittamaan mahdollisimman suuren osan pelaajista aikakautisissa teltoissa pienissä leireissä. Vaikka peli jatkuu yön yli, vain alkuyöt noin klo 01 asti ovat aktiivista peliaikaa; tämän jälkeen leirit rauhoitetaan nukkumiselle. Telttamajoitusta varten pelaaja tarvitsee ainakin välttävästi pelin aikakauteen sopivat varusteet. Modernit yöpymisvarusteet, kuten makuupussit tai makuualustat, eivät ole sallittuja telttamajoituksessa.

Nukkuma-alustaksi paras ratkaisu ovat poron- tai lampaantaljat, jotka eristävät mukavasti kylmältä ja kostealta maalta. Aikakautisissa teltoissa nukutaan käytännössä tiiviissä siskonpedeissä, mistä syystä kaksi taljaa tai yksi hyvin iso riittävät alustaksi. Villainen viitta toimii hyvin myös peittona, mutta sen lisäksi kannattaa varata mukaan myös huopia. Villaiset päällysvaatteet lämmittävät yöllä ja villasukat ovat mukava lisä kylmien varpaiden varalta. Pelin FB-ryhmässä voi kysellä lisää neuvoja tai vinkkejä yöpymisvarusteisiin ja myöskin varusteita lainaan.

Sisämajoitus (offgame)

Osa pelaajista tulee majoittumaan offgame-sisämajoituksessa Mansikin leirikeskuksessa. Ilmoittautumisessa voi toivoa omaa majoitustapaansa, mutta emme voi sataprosenttisesti taata sisämajoitusmahdollisuutta muuten kuin terveydellisistä syistä (kysytään ilmoittautumislomakkeessa).

Offgame-majoitustiloista löytyy sängyt ja tyynyt, mutta majoittujien tulee tuoda mukanaan omat liinavaatteet sekä peitto tai makuupussi. Nämä tilat eivät ole pelikäytössä, joten offgame-majoittujat voivat käyttää myös moderneja yöpymisvarusteita.

 

Ruoka

Pelissä tarjottava ruoka on aikakauden tapaan kasvis- ja kalapainotteista perustuen pitkälti juureksiin ja viljaan. Huomioimme suoraan yleisimmät ruokavaliot (laktoositon, kasvis-). Kerrothan erityisesti muista ruokavalioistasi tai allergioistasi ja niiden vakavuusasteesta ilmoittautumisen yhteydessä.

Ruoka valmistetaan osittain pelin sisällä viiteryhmissä pelaajahahmojen toimesta. Ruoanlaittoa ohjaavat nuotiokokkaamiseen harjaantuneet henkilöt. Osa ruoasta on myös esivalmistettua.

Perjantai-iltana ennen pelin alkua tarjotaan lämmin ruoka ja pelin sisäisesti on tarjolla iltapalaksi esim. leipää ja pienimuotoista naposteltavaa. Lauantaiaamuna pelin sisällä valmistetaan mm. puuroa ja lounasaikaan keittoa ja leipää. Päivällinen on pitoruokahenkinen ja sisältää myös lihaa ja kalaa niitä syöville. Sunnuntaiaamuna on tarjolla puuroa sekä leipää ja pelin jälkeen tarjotaan moderni kevyt lounas. Mansikin leirikeskuksen offgame-keittiössä on myös tarvittaessa koko ajan tarjolla modernia välipalaa.

Keittiössä on vain rajallisesti tilaa omien eväiden säilyttämiseen. Pyri siis valitsemaan sellaisia eväitä, joita voit säilyttää myös lämpimässä.

 

Osallistumismaksu

Pelissä on kolme osallistumismaksuluokkaa, jotka määräytyvät pelaajan ja muiden pelaajien valintojen mukaan. Valitulla maksuluokalla ei ole merkitystä hahmoon, pelisisältöön tai pelissä tarjoamiimme fasiliteetteihin ja ruokaan.

Normaali osallistumismaksu on 60 euroa (järjestämistä tukevien yhdistysten jäsenille 55 euroa)

Alennettu osallistumismaksu on 30 euroa

Korotettu osallistumismaksu on 90 euroa

Tarjoamme peliin muutaman paikan alennetulla 30 euron osallistumismaksulla, sillä haluamme mahdollistaa peliin osallistumisen mahdollisimman monille taloudellisista lähtökohdista riippumatta. Alennettu maksu on siis tarkoitettu vain pelaajille, jotka eivät oman taloudellisen tilanteensa vuoksi voisi muutoin osallistua peliin. Tarjoamme valmiiksi muutaman paikan, jonka lisäksi osallistujat voivat halutessaan tukea muiden mahdollisuutta osallistua peliin edullisemmalla hinnalla maksamalla korotetun osallistumismaksun. Jokainen korotetun maksun maksanut mahdollistaa yhdelle toiselle pelaajalle edullisemman pelin. Mikäli alennettua osallistumismaksua hakevia on enemmän kuin paikkoja, arvomme alennuksen saajat kaikkien sitä hakeneiden joukosta. Mikäli taas heitä on vähemmän kuin paikkoja, tarjoamme vapaita paikkoja jo ilmoittautuneille pelaajille.

Pelin järjestämistä varustelainoilla tukevan Harmaasudet ry:n ja Härkänummea ylläpitävän Osma ry:n jäsenet saavat lisäksi 5 euron alennuksen normaalista osallistumismaksusta (ei koske alennettua tai korotettua osallistumismaksua), eli heille normaali osallistumismaksu on siis 55 euroa. Alle 13-vuotiaiden lasten (jotka osallistuvat vanhempansa kanssa eivätkä täysipainoisella hahmolla) osallistumismaksu on 20 euroa.

Osallistumismaksu tulee maksaa 29.5.2017 mennessä. Tarkemmat maksutiedot lähetetään jokaiselle osallistujalle erikseen sähköpostitse. Olethan yhteydessä pelinjohtoon etukäteen, mikäli epäilet, että et pysty maksamaan osallistumismaksua eräpäivään mennessä. Järjestelyt ovat mahdollisia, kunhan kommunikoit asiasta meille etukäteen.

Peruutustapauksessa voimme palauttaa osallistumismaksun ainoastaan, mikäli tilalle saadaan toinen normaalin osallistumismaksun maksava pelaaja. Jos siis joudut perumaan osallistumisesi, kannattaa pyrkiä löytämään tilalle paikkaava pelaaja. Mahdollisen korotetun ja normaalin maksun erotusta ei voida palauttaa, ellei paikkaava pelaaja ole myös valmis maksamaan korotettua osallistumismaksua.

Idäntie järjestetään kokonaan vapaaehtoisvoimin. Tapahtuman budjetista noin 30 % menee suoraan pelipaikan vuokraan sekä tavaroiden ja järjestäjien liikkumiseen pelipaikalle ja takaisin, 45 % käytetään osallistujien ruokaan perjantai-illasta sunnuntaipäivään, ja loput 25 % käsittää proppauksen, black box-tekniikan vuokran, pieniä esipelien kustannuksia sekä satunnaiset muut pelin järjestämiseen liittyvät kulut.

Osallistumismaksu sisältää:

 • Varsinainen peli majoituksineen ja ruokineen perjantai-illasta 8.9. sunnuntai-iltapäivään 10.9. (ks. erikseen info majoituksesta ja ruoasta)
 • Esipeliviikonlopun ohjelma (ei sisällä ruokaa tai majoitusta)

Osallistujien tulee siis itse huolehtia matkoista pelipaikalle ja esipeliviikonloppuun, hahmon vaatteista ja varusteista sekä esipeliviikonlopun majoituksesta ja ruoasta.

Säännöt ja turvallisuus

Noudatamme pelissä luonnollisesti Suomen lakia ja pidämme huolen siitä, että kanssapelaajamme ja pelipaikkamme säilyvät hyvässä kunnossa. Jokainen osallistuja siivoaa tarpeen mukaan omat jälkensä, ja jos paikan tai toisen osallistujan omaisuutta rikkoo, on osallistuja myös velvollinen korvaamaan tämän.

Pelissä tullaan käyttämään runsaasti elävää tulta niin valaistukseen, lämmitykseen kuin ruoanlaittoonkin. Tulta ei saa pelissä missään tilanteessa jättää vartioimatta, eli jos olet poistumassa viimeisenä tilasta jossa palaa tuli, tulee sinun huolehtia tulen sammutuksesta asianmukaisesti. Nuotioille on varattu omat paikkansa, eikä tulta saa tehdä muille kuin valmiiksi määrätyille paikoille.

Tapahtumassa tulee olemaan turvallisuus- ja ensiapuvastaava, joka osoitetaan viimeistään alkubriiffiffissä ennen pelin alkua. Sekä Mansikin leirikeskuksen että Härkänummen kylän puolella on helposti saatavilla ensiapulaukku. Tapahtuman järjestäjät pitävät puhelimet mukanaan, jotta paikalle voidaan tarvittaessa kutsua apua.

Tapahtuman järjestäjinä haluamme taata kaikille osallistujille turvallisen ympäristön, eikä tapahtumassa hyväksytä ahdistelua tai häirintää (paitsi hahmojen toimintana pelissä, kaikkien osapuolten rajoja kunnioittaen). Sovellamme turvallisen ympäristön luomiseksi häirinnän vastaista materiaalipakettia, joka löytyy täältä

Edellytämme, että jokainen tapahtuman osallistuja on tutustunut pakettiin ja sitoutuu omalla toiminnallaan edistämään kaikille turvallista peliympäristöä.

Järjestäjinä tulemme nimeämään tapahtumalle kolme turvahenkilöä, joihin kuka tahansa tapahtuman osallistuja voi olla yhteydessä mikäli kokee toisen henkilön taholta häiritsevää käytöstä tai havaitsee häirintää. Häirintäyhdyshenkilöiden nimet ja yhteystiedot tarkennetaan osallistujille ennen esipeli- ja työpajaviikonloppua. Esittelemme nämä henkilöt vielä erikseen alkubriiffissä ennen pelin alkua. Näille henkilöille saa mennä puhumaan koska tahansa ja mistä tahansa asiasta ,joka vaivaa joko toisen henkilön tai omassa käytöksessä. Turvahenkilöille voi myös puhua jos kokee tarvetta purkaa pelikokemusta, vaikkei siihen liittyisi toisen pelaajan häiritsevää käytöstä.

Osallistujien turvallisuuden varmistamiseksi hyödynnämme pelissä myös ns. liikennevalomekaniikkaa, jossa käytetään värejä (punainen, keltainen, vihreä) kommunikoimaan omia rajoja pelaajana.

 • “Punainen” tarkoittaa sitä, että sopiva raja on ylitetty ja toisen pelaajan velvollisuus on välittömästi keskeyttää tilanne ja pakittaa takaisin turvallisemmalle alueelle.
 • “Keltainen” tarkoittaa sitä, että nykyinen taso on hyväksyttävä, mutta ei ole suotavaa mennä enää pidemmälle.
 • “Vihreä” tarkoittaa sitä, että nykyinen taso on hyväksyttävä ja voi mennä vielä pidemmällekin. Vihreää voidaan käyttää myös pyytämään rajumpaa kohtelua omasta puolestaan, mutta se ei tietenkään velvoita kanssapelaajaa tekemään niin. Vihreää voidaan käyttää myös kysymällä tarkistamaan, että onhan tilanne vielä sopivan rajoissa toiselle.

(Liikennevalomekaniikan teksti lainattu Turvallisempaa larppausta-materiaalipaketista)

Kaikki edellä listatut turvallisuusasiat käydään yhteisesti läpi peliä edeltävässä alkubriiffissä, jonka yhteydessä harjoittelemme myös pelissä käytettävää liikennevalomekaniikkaa. Tapahtumaan kuuluu myös kiinteänä osana noin kahden tunnin pituinen ohjattu purkutilaisuus, joka järjestetään sunnuntaina heti pelin päättymisen jälkeen. Purkutilaisuus on olennainen osa peliä ja ennen sitä poistuminen vastaa sitä, että poistuisit kesken ingame-ajan paikalta. Haluamme varmistaa, että kaikki voivat ohjatusti purkaa pelikokemustaan ja tarpeen mukaan keskustella muiden pelaajien ja pelinjohdon kanssa pelin tapahtumista.